پل پنج چشمه مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان بناب، بخش مرکزی، روستای سور واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۰۸۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. ![]()
زاوشتزاوشت یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان بناجوی شمالی بخش مرکزی شهرستان بناب واقع شدهاست. |
|
موقعیت جغرافیایی:زاوشت با ۱۲۹۹مترارتفاع از سطح دریا.در ۲کیلو متری شمال وبین۴۶درجه و۴دقیقه طول شرقی .و۳۷ درجه و۲۲دقیقه عرض شمالی قرار دارد.
حدود:همسایگان زاوشت روشت کوچک در شمال-در جنوب بناب-در شرق روشت بزرگ ودر غرب دریاچه ارومیه تشکیل می دهند.
پستی وبلندی:این روستا از لحاظ مورفولوژی ناحیه ای هموارو جلگه ای بوده که حاصل به جا مانده از رسوبات صوفی چای وماهپری است . ابهای جاری در طول میلیونها سال خاکهای کوهستانی کم ضخامت را شسته و انها را در این دشتها متراکم ساخته که نشانه عظمت فرسایش در طول چهارم است . خاکهای حاصلخیزان در پادای، قره اغاج، قمیش لی، باغ دالی، گازی گاناسی، وجله وان از این گونه انداب وهوا:به طور کلی زاوشت دارای زمستا نهای سرد و تابستانهای معتدل. بارندگی این ناحیه عمدتا در بهار -پاییز ودر زمستان صورت می گیرد که میزان سالانه ان حدود ۳۳۴میلیمتر است حداکثر ۹۵ در صد وتعداد یخبندان ۹۰ روز در سال است.
وضع اقتصادی:بررسی وضع اقتصادی روستا نشان می دهد که فعالیت عمده مردم در امور کشاورزی .صنایع دستی واستحصال نمک ودر امور حمل ونقل می باشد .طبق اخرین سرشماری بیش از ۴۵ در صد افراد شاغل بالای ۱۰ سال در امر معدن وزراعت وکارخانجات اطراف مشغولند وتازگیها در قسمتهای دولتی نیز جذب شده اند
منابع اب :اغلب از نزولا ت جوی، انهارمعروف به شاقول؛ درمان ارخی، اغاجری ارخی وبالا روش ارخی که از سد علویان تغذیه می شوند، تامین میگردد.سفرهای زیر زمینی این مناطق توانایی وسیعی دارند که بجز برای ابیاری اراضی کشاورزی، اب اشامیدنی چند روستا را تامین می کند
وضع انسانی:با توجه به هرم سنی روستا،۴۱درصد از کل جمعیت ان را افراد کمتر از ۱۵ سال و۱/۴
درصدافراد بلای ۶۵ سال تشکیل می دهندکه نزدیک به نیمی از جمعیت راتشکیل میدهد که خارج از گروه نیروی فعال قرار دارند.جوانی جمعیت وبالا بودن میزان رشد ان مثل اکثر نقاط کشور، ایجاب می کند که هم اکنون برنامه ریزیهای لازم جهت بهره وری از نیروی کارانها وتامین نیازمندیهای منطقه، انجام گیرد
از جمله در این موردگفته اند از نام(زوئیش)جد مادری اشو زرذشت گرفته شده است. وبا گذشت زمان وکثرت استعمال به(ایزوش)مبدل گردیده است. زاوشت از دو کلمه زو به معنی درخت، اب، گیاه (وشت) به معنی طبیعت، فراوان، ایجاد شده که به لحاظ جغرافیای سبز وطبیعت دل انگیزش به این نام موسوم گشته است وبا نام شبز پوشان معادل است
زاوشت در لغتنامه دهخدا دهی است از دهستان بناجو بخش بناب شهرستان مراغه . واقع در ۴۰۰۰گزی شمال راه بناب و ۳۰۰۰گزی باختر راه میاندوآب به دهخوارقان . در منطقه جلگه، معتدل و مالاریائی .سکنه آن ۱۱۲۴ تن اند که بزبان ترکی تکلم میکنند. آب آن از رودخانه صوفی چای و چاه . محصول آن غلات، کشمش، بادام و کرچک است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۴).
آثار باستانی مسجد زاوشت بناب
بنا پلانی مربع شکل به ابعاد ۱۱.۵ در۱۷ دارد، و در داخل ان ۱۲ ستون در سه ردیف چهار تایی در جهت شرقی– غربی وجود دارد. پایه ستون های مسجد قدیمی است و قسمتی از انها در زیر خاک مدفون هستند. ورودی بنا در ضلع شمالی که دارای هشتی به ابعاد ۵.۵ در ۵ می باشد، قرار گرفته است، که الحاقاتی در دوره بعد به ان اضافه گردیده است. سقف و ستونهای بنا چوبی بوده، مصالح بکار رفته در دیوار های بنا آجر و خشت و گچ و در قسمتهایی سنگ نیز می باشد. مسجد با نمای آجری و در ازاره ها بصورت قلوه سنگ های رود خانه ای و سقف جدید شیروانی دیده می شود. قسمت شرقی و شمالی و جنوبی مسجد با نمای آجری و پنجره های چوبی و یک در ورودی قدیمی در قسمت شرقی و یک در مسدود شده و در قسمت شمال شرقی ضلع مذکور دیده می شود. پایه ستون ها بصورت هشت ضلعی و قابل مقایسه با پایه ستون های مساجد شهر بناب هستند. شبستان زنانه مسجد در ضلع شمالی است که سقف ان بر روی چهار ستون کوچک نگهداری می شود. فضای شبستان زنانه بوسیله پنجره های چوبی قدیمی از شبستان اصلی جدا شده است. باتوجه به سبک معماری این مسجد به نظر می رسد که معماری آن مربوط به دوره قاجار و قابل مقایسه با معماری مقبره آقالار در مراغه باشد. زاوشت در لغت نامه دهخدا : زاوشت . [ وُ ] (اِخ ) دهی است از دهستان بناجو بخش بناب شهرستان مراغه . واقع در4000گزی شمال راه بناب و 3000گزی باختر راه میاندوآب به دهخوارقان . در منطقه ٔ جلگه ، معتدل و مالاریائی . سکنه ٔ آن 1124 تن اند که بزبان ترکی تکلم میکنند. آب آن از رودخانه ٔ صوفی چای و چاه . محصول آن غلات ، کشمش ، بادام و کرچک است .
امامزاده سید حمزه روستای زاوشت بناب
بقعه امامزاده سید حمزه در فاصله ۶ کیلومتری شهرستان بناب در روستای زاوشت واقع شده و بقعه امامزاده ۶۰ متر مربع میباشد که بافت آن قدیمی و از چوب و گل ساخته شده است و مقدار کل عرضه بقعه ۹۵۹۰ متر مربع است و دارای سند مالکیت رسمی بنام اوقاف میباشد.
طبق اظهارات اهالی روستا نسب این سید جلیل القدر به حضرت امام رضا (ع) می رسد ولی فاقد شجره نامه و آثار قدیمی است.
قرهچپق یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان بناجوی غربی بخش مرکزی شهرستان بناب واقع شدهاست. در این روستا امام زاده قره چپق(باباشمل يا بابا مسلم)وجود دارد که اخیرا ازسوی اداره اوقاف در حال باز سازی و توسعه است. حجت الاسلام حمیدی مدیر اداره اوقاف وامورخیریه زحمات بسیاری در باز سازی این امام زاده انجام دادند همچنین از خدمات ارزنده این بزرگوار کانون دیجتال امام حسین (ع)می باشد که با تلاش وکوشش شبانه روزی در سال 1390 به بهره برداری رسید.
اثار باستانیحمام قره چپق كه قدمت آن به دوره ي قاجار بازمي گردد، و با شماره 23044 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است. قدمت این روستا به دوره اين حمام تاريخي كه قدمت آن به دوره قاجار برميگردد. حمام قره چپق داراي پلان ذوزنقه اي شكل به طول تقريبي 19 متروعرض 13متر بوده و ورودي آن در ضلع جنوبي بنا قرار دارد. در اين حمام پس از ورود به دهليز به عنوان فضاي ميان بينه و بيرون، پوشش سقف به شكل تاق نيم دايره است و داخل قسمت بينه نيز دو تاق نيم دايره اي ديگر وتاق چشمه اي به چشم ميخورد كه در زمان حاضر تاقها چهار تكه شده اند.همسطح بودن مجموعه حمام تاريخي روستاي قره چپق با زمين از ويژگيهاي خاص اين بناي تاريخي است.اين بناي تاريخي تا سال 1378 به عنوان حمامي عمومي روستاييان مورد استفاده بوده و پس از آن به صورت متروكه رها شده است.فعلا این حمام در حال باز سازی وترمیم است
امام زاده باب مسلم نسب امامزاده باب مسلم با چهار واسطه به امام موسي كاظم (ع) مي رسد.
جمعیت روستاي بزرگ قره چپق با بيش از نه هزار نفر جمعيت
اسلام- 100% شیعه
قره چپق در لغت نامه دهخدا دهي از دهستان بناجو از بخش بناب شهرستان مراغه واقع در 5 هزارگزي جنوب باختري بناب و 3500گزي باختر راه ارابه رو بناب به مياندوآب . جلگه و باتلاقي و معتدل مالاريايي است . سکنه آن 1978 تن . آب آن از رودخانه صوفي چاي و محصول آن غلات ، کشمش ، بادام ، کرچک . شغل اهالي زراعت است .
کتابخانهدر جریان سفر ریاست جمهوری به آذربایجان شرقی، سه باب کتابخانه برای شهرستان بناب مصوب شده بود که تا کنون به علت نبود اعتبار احداث آنها راکد مانده بود، اما یک باب از آنها در شورای برنامه ریزی شهرستان مصوب شده و با اختصاص اعتبار لازم، احداث آن در «روستای قره چپق» از توابع بناب آغاز شده است.این کتابخانه با ۶۷۰ مترمربع مساحت و ۲۸۰ مترمربع زیربنا طراحی شده و برای آن یک میلیارد و ۳۲۰ میلیون ریال از محل اعتبارات فرهنگی استان اختصاص یافته است.
بقعه امامزاده مسلم در فاصله 4 کيلو مترى غرب شهرستان بناب در روستاى قره چپق بقعه باب مسلم قرار گرفته است راه دسترسى به اين بقعه متبرکه دو سوم آسفالت بوده و مابقى که از کنار باغات و کشتزارهاى روستا عبور ميکند خاکى است.
با توجه به اظهارات اهالى و افراد مسن روستا نسب امامزاده به حضرت امام جعفر صادق(ع) ميرسد ولى هيچگونه سنگ و يا اثارى که دلالت بر اين موضوع داشته باشد مشاهده نگرديده ولى اين مکان مقدس مورد علاقه و اعتقاد اهالى منطقه ميباشد و زائرين در روزهاى پنجشنبه هر هفته و ايام ماه محرم جهت عزادارى و ذبح قربانى و روشن نمودن شمع به اين بقعه مى آيند.
پیش به سوی موطن ترکهای خوب سرزمین ما ایران.
صبح اواخر بهار از تهران راهی شمال غربی ایران میشویم.اتوبان تهران زنجان را در پیش میگیریم.در رستوران میان راهی صبحانه ای مفصل خورده و 9 نفری عازم کندوان هستیم.اما برای دیدار از دیدنیهای کهن شهر مراغه به ناچار نمیتوان راه اتوبان تبریز را در پیش گرفت پس از میانه های راه به سوی شهر مراغه و بناب تغییر مسیر میدهیم. قصد داریم از دروازه زمان بگذریم و به دوره ایلخانی و سلجوق وارد شویم.
جاده پیش رو در این فصل سال پرهیاهوست از رنگ و زیبایی.کوه ها انگار نقاشی شده اند با هزار رنگ و هزار نقش.و دل میبرند در این اواخر بهاری.سبزه ها از تن هر وجب خاکی بیرون زده اند.تو فکر کن گویی دستی هنرمند سطل سطل رنگ بر بوم طبیعت با شور و شعف ریخته است.شاهکاری زده این بهار شوخ مشرب.
به نزدیکیهای بناب که میرسیم مثل "شلمان" زنگ خوردن نهار در شکممان به صدا در میاید.و صد البته میدانید که ما راه به سوی بناب که میگذاریم ساعت روده های ما کوک میشود برای خوردن یک وعده نهار دلچسب در رستوران همیشگی و محبوبمان "رهگذر"...
آقای رهگذر آشنای قدیم ما شده با آن دستهای توانا در زدن کباب بر تن سیخهای پهلوانی بناب.ما را که میبیند چهره به لبخند میگشاید و با مهربانی دستی به دوستی میدهد.از پله ها پایین میرویم و مثل همیشه یک پرس کباب ناب بناب که لای نان تازه از تنور در آمده پیچیده شده با عالمی پیاز خرد شده و فلفل تنوری و گوجه کبابی به تن میزنیم و مست نهار دلچسبمان میشویم.یادتان باشد که ماست میشی رهگذر را نیز حتما دریابید...
از رستوران که بیرون میاییم هرم هوای داغ بر صورتمان میزند.دنبال جایی میگردیم تا نماز بخوانیم و چه جایی بهتر از مسجدی با 400 سال قدمت.حالا میتوان هم با خدا حالی کرد و هم با تاریخ.
اینجا مسجد مهرآباد بناب واقع در میدانی با همین نام است که کتیبه ای به خط ثلث بسیار شاخص در دیوار شمالی آن به ما میگوید:بانی بنای مسجد، بی بی جان خانم دختر منصور بیگ بوده که در سال 951 در زمان سلطنت شاه طهماسب،آن را ساخته است.
گرچه ندانید هم تنها با نگاهی انداختن به معماری شبستان آن و دیدن ستونهای "چهلستونیش" جرقه صفوی در ذهن شما زده میشود.
وارد حیاط که میشویم حوض آبی و ساده میان آن بهار را در فضا میپاشد.در کنار حوض آستین بالا میزنیم و وضو میگیریم.آبی خنک دل و جانمان را تازه میسازد.راهی شبستان مسجد میشویم.
شبستانی با 30 ستون چوبی که بر پایه های سنگی قرار گرفته اند.ستونها بسیار به معماری صفوی شباهت دارند.بالای آنها سرستونهای مقرنس کاری چوبی بسیار زیبایی قرار گفته که ما را یاد ستونهای عالی قاپو و چهلستون میندازد.
سقفی که این ستونهای چوبی آن را افراشته اند با تیرکهایی پوشیده شده که با رنگهای سرخ و زرد و آبی و نارنجی نقشهای اسلیمی را به دیده میاورند.این شبستان نسبتا بزرگ با آرایه های ساده بسیار زیبا و چشم گیر است.دوست داریم لحظاتی را پس از نماز اختصاص دهیم در سکوت به زیباییهای آن نگریستن و حظ بصر بردن... فضای خنک درون مسجدنیز به آرامش رسیدن ما کمک میکند.
روستای زوارق در دامنه ی شمالی کوههای قره قشون بافاصله 500 متری از آن قرار دارد که این کوهها زیبایی خاصی در هنگام ورود به این روستا داده است این روستا مرغوب ترین باغات انگور در منطقه را داردزیارتگاه وگردشگاه معروف علی پنجه در این کوهها قرار داردآثار باستانی معروفی در این روستا وجود دارداز جمله:1-قبرستان زوارق باسنگ قبر های چند صد ساله که مربوط به دوره ایلخانی بوده واین سنگ قبرها با خطوط مختلف ثلث-نسخ- رقاع وکوفی نوشته شده اند ونقش هایی هم روی آنها وجود دارداین اثر در اسفند 1379به شماره3092 جزء آثار ملی ایران به ثبت رسیده است 2 -گورستان دخمه ای 3- قلعه معروف قیز لار قلعه سی 4- مسجد جامع مربوط به دوره صفوی که دقیقا شبیه مسجد مهر آباد شهرستان بناب می باشد واین اثر هم در اسفند 1379 به شماره 3096 جزءآثار ملی ایران به ثبت رسیده است. 5- قدمت تاریخی خود روستاکه که چند هزار ساله است 6- قناتی که هم از داخل روستا جریان داشته وهم در دامنه کوههای قره قشون جریان داشته و برخی از آثارآن هم اکنون نیز قابل مشاهده می باشد. متاسفانه به دلیل بی توجهی به این آثار اغلب آنها در معرض غارت و ویرانی است و توجه بیشتر مسئولان را می طلبد
برگزاری مسابقات ساحلی قهرمانی ایران
" جام سرداران شهیدآذربایجان "
فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد هشتمین دوره مسابقه های والیبال ساحلی قهرمانی ایران"جام سرداران شهیدآذربایجان" ازتاریخ 16/6/90 الی 18/6/90 درزمین های ساحلی شهرستان بناب برگزار می شود و تمامی ادارات کل تربیت بدنی استانها ، هیئت های والیبال ، باشگاهها ، وزارتخانه ها ، سازمانها و نهادهای دولتی وخصوصی ، دانشگاهها و مراکزآموزش عالی ، نیروهای نظامی وانتظامی ، تیم ها وبازیکنان آزاد باهرتعداد تیم می توانند دراین مسابقه ها شرکت نمایند . مسابقات براساس آخرین قوانین و مقررات فدراسیون بین المللی والیبال ،کنفدراسیون والیبال آسیا و فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران برگزار می گردد .
اطلاعات وقوانین ومقررات مسابقات مذکور به شرح زیرمی باشد :
• میزبان و حمایت کننده مسابقات :
اداره تربیت بدنی وهیئت والیبال شهرستان بناب
• برگزارکننده مسابقات :
کمیته ساحلی فدراسیون والیبال باهمکاری ومشارکت هیئت والیبال استان آذربایجانشرقی واداره تربیت بدنی شهرستان بناب
• محل برگزاری مسابقات :
زمین های ساحلی شهرستان بناب واقع درمیدان امام علی(ع) ، مجتمع بزرگ ورزشی
• زمان برگزاری مسابقات :
مسابقات ازروزچهارشنبه 16/6/90 الی روز جمعه 18/6/90 برگزار می شود . ورود تیم ها به محل برگزاری مسابقه هاروز
سه شنبه 15/6/90 وخروج پس ازپایان مسابقه ها خواهد بود .
تیم های علاقمند به شرکت باید حضورخودراکتباً تاپایان وقت اداری روز دوشنبه 14/6/90 به کمیته ساحلی فدراسیون والیبال به شماره نمابر44739128 ویا هیئت والیبال استان شهرستان بناب به شماره نمابر04127236330 اعلام نمایند .
ضمناً تمامی تیم های شرکت کننده می بایستی مبلغ 000/000/3 ریال به عنوان مشارکت وثبت نام دراین مسابقه ها تا پیش ازمراسم قرعه کشی به نماینده میزبان پرداخت ورسیدآن رادریافت دارند .
• شیوه برگزاری مسابقات :
مسابقات درمرحله اول درهرگروه دوره ای خواهد بودوپس ازمرحله اول به صورت یک حذفی برگزارخواهد شد .
• جایزه نقدی مسابقات :
میزان جایزه درنظرگرفته شده مبلغ 000/000/80ریال می باشد که به ترتیب زیراهداء خواهد شد .
مقام اول 000/000/18 ریال
مقام دوم 000/000/14 ریال
مقام سوم 000/000/10 ریال
مقام چهارم 000/000/8 ریال
مقام پنجم مشترک (دوتیم) هرتیم 000/000/5 ریال
مقام هفتم مشترک (دوتیم) هرتیم 000/000/4 ریال
مقام نهم مشترک (هشت تیم) هرتیم 000/500/1 ریال
• جلسه فنی و قرعه کشی مسابقات :
مراسم قرعه کشی وجلسه فنی مسابقه ها راس ساعت 21:00 روز سه شنبه15/6/90 درسالن اجتماعات هتل لاله شهرستان بناب واقع در میدان معلم برگزارمی شود وحضورتمامی بازیکنان درجلسه مذکور الزامی است .
• گروه بندی تیمها :
براساس آخرین دستورالعمل فدراسیون بین المللی والیبال که به تمامی فدراسیونهای وابسته به آن نیزابلاغ گردیده ، گروه بندی تیمها باتوجه به امتیازات فردی بازیکنان مشخص خواهد شد . لذا تیمهایی که بازیکنان آنها درمسابقه های والیبال ساحلی قهرمانی کشوردر رامسر و ارومیه شرکت کرده ودارای امتیازمی باشند بدون قرعه کشی درجدول قرار می گیرند وتیمهایی که بازیکنان آنها فاقدامتیازمی باشند با قرعه کشی درگروهها جای خواهندگرفت . اجرای این قانون برای تمامی بازیکنان و تیمها الزامی است .
• امتیازات بازیکنان :
درپایان مسابقات مذکوربه تمامی بازیکنان تیمهای شرکت کننده به ترتیب زیرامتیازتعلق می گیرد .
مقام اول هر بازیکن 100 امتیاز
مقام دوم هر بازیکن 90 امتیاز
مقام سوم هر بازیکن 80 امتیاز
مقام چهارم هربازیکن 70 امتیاز
مقام پنجم مشترک (دوتیم) هر بازیکن 60 امتیاز
مقام هفتم مشترک (دوتیم) هربازیکن 50 امتیاز
مقام نهم مشترک (هشت تیم) هر بازیکن 40 امتیاز
مقام هفدهم مشترک (هشت تیم) هر بازیکن 30 امتیاز
مقام بیست وپنجم مشترک (هشت تیم) هر بازیکن 20 امتیاز
امتیازات فوق درتمامی مسابقه های رسمی والیبال ساحلی قهرمانی کشورمحاسبه می گردد وفقط تا پایان سال 1391 معتبرخواهد بود .
• اقامت :
تمامی هزینه های اقامت ، ایاب وذهاب وتغذیه روزانه بازیکنان به عهده تیمهای شرکت کننده می باشد . ضمناً باهماهنگی به عمل آمده هتل لاله شهرستان بناب واقع درمیدان معلم برای اسکان واقامت تیمها با تخفیف مناسب درنظرگرفته شده است . لذا تیمهای شرکت کننده برای اطلاعات بیشترمی توانندبا شماره های 09143201917
آقای اسماعیل زاده دبیرهیئت والیبال شهرستان بناب ویا 04127236330 شماره نمابر 04127236340 شماره تلفن اداره
تربیت بدنی شهرستان بناب تماس حاصل نمایند .
• لباس واعضای تیمهای شرکت کننده :
هرتیم بایدحداقل دارای دودست لباس مخصوص والیبال ساحلی دردورنگ متفاوت باشماره های یک ودودرپشت وجلوی پیراهن هاباشد . اعضای هرتیم شامل 2بازیکن ویک نفربه عنوان مربی یاسرپرست می باشد .
• توپ مسابقات :
برای برگزاری مسابقات مذکورازتوپ میکاسا VLS300 استفاده خواهد شد .
• بیمه ورزشی :
براساس دستورالعمل فدراسیون پزشکی ورزشی جمهوری اسلامی ایران دارابودن بیمه ورزشی برای تمامی ورزشکاران ومربیان ورزشی الزامی است ولذا شرکت کنندگان دراین مسابقه ها می بایستی دارای کارت بیمه ورزشی سال 1390 باشند . درغیراینصورت هرگونه آسیب احتمالی درجریان رقابت های مذکورمتوجه ورزشکاربوده وبرگزارکنندگان هیچگونه مسئولیتی درقبال آسیب های وارد نخواهند داشت .
معاونت پرورش استعدادهای درخشان یکی از معاونتهای مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان است. پیش از این، سازمان جداگانه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان نام داشت. این معاونت نهادی است که بر امور تحصیلی دانشآموزان مستعد و با بهره هوشی بالا نظارت میکند. این سازمان را به اختصار سمپاد هم میگویند. اما در زبان عمومی و بین دانش آموزان به موسسه تیزهوشان معروف است. این سازمان دارای مدرسههای راهنمائی، دبیرستان و پیش دانشگاهی دخترانه و پسرانه در شهرهای پرجمعیت تر است. سمپاد دانشآموزان خود را در دو مقطع راهنمائی و دبیرستان از طریق آزمونهای سراسری که عمدتاً مبتنی بر ارزیابی هوش، دانش ریاضیات و علوم است انتخاب میکند. گزینش در مدارس سمپاد بر اساس آزمون و در دو مقطع راهنمایی و دبیرستان برگزار میشود.
![]() |
![]() |
|||
|
اين حمام در جنب مسجد قديمي مهرآباد كه يادگار دوره شاه طهماسب است قرار دارد. تاريخ احداث بنا را با توجه به شيوه ساخت و مقايسه با ساير حمامها مشابه مي توان به دوره صفويه نسبت داد. كل اعياني حمام در حدود 350 متر مربع مي باشد كه شامل سربینه با گنبد مركزي و گرمخانه با گنبد آجري در مركز كه چهار طرف آن بصورت غلام گردش با 4 طاق كشكولي و 4 گنبد عرقچين پوشش شده است. سرويسهاي بهداشتي و خدماتي بين اين دو بخش واقع شده است. ازاره بنا و پايه ها از سنگ لاشه و ملات ساروج و گنبدها و طاقها آجري با ملات گچ است. كليه قسمتهاي داخلي بنا داراي اندودي آهكي بوده است. مالكيت بنا فعلا در دست شهرداري مي باشد و براي تبديل به موزه در اختيار ميراث فرهنگي گذاشته شده است. مرمت كلي بنا توسط ميراث فرهنگي به اتمام رسیده و اکنون بعنوان موزه مردم شناسی استفاده می شود. اين بنا در تاريخ 1/9/1378 به شماره 2514 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است. |
||
|
حمام مهرآباد شهرستان بناب كه به موزه مردم شناسي جنوب سهند تبديل شده از سال1382 تاكنون ميزبان علاقمندان به آثار تاريخي و فرهنگ مردمي است.بناي حمام مهرآباد بناب در آذرماه سال78 ، با شماره2514 در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
اين گرمابه تا سال75 در مالكيت بخش خصوصي بود تا اينكه توسط شهرداري بناب تملك و براي مرمت در اختيار ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي قرار گرفت. مرمت اين بنا تا سال1382 ادامه داشت و پس از مرمت براي ايجاد موزه مردم شناسي جنوب سهند در نظر گرفته شد. اين حمام قديمي به جاي مانده از دوره صفويه با معماري ارزشمند كامل حمام هاي قديمي آذربايجان است و در زميني به مساحت342 متر مربع ساخته شده و روبه روي آن هم بناي مسجد تاريخي مهرآباد قرار دارد و اين بناها مجموعه شهري كاملي را تشكيل داده اند. هدف از شكل گيري و تجهيز اين موزه كه نخستين موزه مردم شناسي در سطح استان است، ايجاد يك مركز علمي، تاريخي و فرهنگي، در راستاي اهدافي گسترده و بلندمدت تعريف شده است.
كوشش مجموعه حاضر بر اين است كه اشياي مردم شناسي منطقه جنوب سهند را كه با توجه به تغييرات سريع روز به روز از عرصه زندگي خارج مي شوند و هركدام حامل بسياري از مسائل فرهنگي و تاريخي هستند جمع آوري گردد و نسبت به حفظ و نگهداري و معرفي آنها به جوانان و نسل هاي آينده اين مرز و بوم، گام هاي مجدانه و موثري برداشته شود.
تالار بزرگ رخت كن شامل يك گنبد بزرگ و چهار گنبد كوچك و چهار طاق در چهار طرف آن است و يك حوض بزرگ سنگي نيز در زير گنبد بزرگ وجود دارد . تالار رخت كن از طريق راهروي باريكي وارد تالار استحمام مي شود كه از نظر طراحي معماري تا حدي شبيه تالار رخت كن است . در ضلع شرقي تالار استحمام ،دو اتاق با سقف گنبدي به عنوان خلوتي يا شاه نشين وجود دارد كه مخصوص استحمام افراد سرشناس بود. تالار استحمام با چهار پله ، پس از عبور از يك در كوچك وارد خزينه مي شود كه آخرين مرحله استحمام است . پس از بيرون آمدن از خزينه بايستي از حوضچه هاي كوچك آب سرد عبور كردحمام مهرآباد يكي از معروف ترين گرمابه هاست كه تاريخ بناي آن به دوره قاجار مي رسد و از پنج بخش تشكيل شده است. 1 – تالار رخت ركن 2 – محل نظافت 3 – تالار شستشو 4 – گرم خانه 5 – خزينه آب مجموعه مسجد و حمام مهرآباد بناب با دارا بودن تاريخ غني دوره صفويه، از جمله ابنيه ارزشمند و زيباي استان هستند و حفظ آنها براي نسل هاي آينده بسيار مهم مي باشند.
آب مصرفي گرمابه از چاهي كه در كنار خزينه قرار دارد ، توسط منجنيق مخصوصي استخراج مي شد و از طريق لوله هاي باريك سفالي كه در ديوارها تعبيه شده بودند به داخل گرمابه هدايت مي شد . تاريخ بناي اين حمام مربوط به دوره شاه طهماسب است و با توجه به شيوه ساخت و مقايسه با ساير حمام ها مي توان آن را به دوره صفويه نسبت داد .
حمام مهرآباد یکی از حمامهای تاریخی شهرستان بناب در استان آذربایجان شرقی است که در کنار مسجد مهرآباد قرار گرفتهاست. این بنا مربوط به دوران صفویان بوده و تمام بخشهای آن آهکاندود شدهاست. بنا و پایههای آن از سنگ لاشه و ملات ساروج و تاقها و گنبدها از آجر و ملات گچ ساخته شدهاند.
مساحت کل حمام مهرآباد حدود ۳۵ متر مربع است. رختکن آن دارای گنبد مرکزی و گروخانهٔ این بنا نیز دارای گنبد آجری بوده و ۴ تاق کتکولی و ۴ گنبد عرقچین در ۴ سمت این گنبد به شکل غلامگردش قرار گرفتهاست.